FEEDBACKFORMULIER

Wij waarderen uw feedback!

FEEDBACK
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

* verplichte velden

CBS: Relatief veel onbenut arbeidspotentieel boven de grote rivieren

Belangrijke inzichten
  • Het CBS heeft het onbenutte arbeidspotentieel in Nederland in kaart gebracht. Het arbeidspotentieel wordt bepaald aan de hand van de bevolking tussen de 15 en 75 jaar, en bestaat uit werklozen, semiwerklozen en onderbenutte deeltijdwerkers.

  • Tussen 2020 en 2021 is het onbenutte arbeidspotentieel op landelijk niveau ruim gehalveerd, nadat het een jaar eerder nog was toegenomen.
  • In 2021 was het onbenutte arbeidspotentieel op landelijk niveau 10,1%. In de provincies Groningen (11,6%), Noord-Holland (11,1%), Zuid-Holland (10,8%) en Flevoland (10,7%) was het onbenutte arbeidspotentieel hoger dan het landelijk gemiddelde.  

  • In Zeeland en Noord-Brabant was het onbenutte arbeidspotentieel in 2021 het laagst: 8,5%.

  • Binnen de groep onderbenutte deeltijdwerkers, valt op dat vrouwen gemiddeld een hoger onbenut arbeidspotentieel hebben (5,4%) dan mannen (3,1%). Een verklaring voor dit verschil is het feit dat vrouwen relatief vaker in deeltijd werken dan mannen.

  • Verder zijn er binnen regio's grote verschillen. Zo zien we bijvoorbeeld binnen arbeidsmarktregio Rijnmond dat het onbenutte arbeidspotentieel aanzienlijk hoger ligt in Rotterdam (13,3%) en Schiedam (11,5%) dan in gemeenten als Brielle (8,3%) en Westvoorne (8%).

Onbenut arbeidspotentieel nederland

In onderstaande grafiek kunt u de ontwikkeling van het onbenutte arbeidspotentieel zien in Nederland in de periode 2013 – 2021. Met behulp van de filters kunt u de regio selecteren waar u in geïnteresseerd bent.

Onbenut arbeidspotentieel

Het onbenut arbeidspotentieel is opgebouwd uit vier groepen: 

  1. Mensen zonder betaald werk, die recentelijk, actief naar werk hebben gezocht én daarvoor op korte termijn beschikbaar zijn (ILO-werkloosheidsindicator). 
  2. Daarnaast zijn er mensen die op korte termijn beschikbaar zijn, maar niet recent hebben gezocht.
  3. Anderen hebben wel gezocht, maar zijn niet op korte termijn beschikbaar. 
  4. Tenslotte zijn er de onderbenutte deeltijdwerkers. Dit zijn degenen die meer uren willen werken dan ze nu doen en daarvoor ook op korte termijn beschikbaar zijn.
lees verder

Benieuwd naar de volledige analyse van het CBS? Klik op onderstaande link voor het volledige artikel

Relatief veel onbenut arbeidspotentieel boven de grote rivieren

 

POWERED BY

powered by