FEEDBACKFORMULIER

Wij waarderen uw feedback!

FEEDBACK
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

* verplichte velden

UWV: Arbeidsmarktprognose 2024-2025: stabiele, maar beperkte banengroei

Belangrijkste inzichten
  • De arbeidsmarktprognoses voor 2024 en 2025 van het UWV zijn uitgebracht. Naar verwachting neemt het aantal banen in 2024 toe met 0,8% en in 2025 met 0,7%. 
  • Er zijn specifieke prognoses gemaakt voor alle 35 arbeidsmarktregio’s, wat helpt bij het identificeren van regionale trends en behoeften in de arbeidsmarkt.
  • Na de coronapandemie en snel economisch herstel stabiliseert de banengroei in 2024 en 2025, met een lichte toename van het aantal vacatures.
  • Banengroei varieert sterk per sector: Zorg & welzijn en Specialistische zakelijke diensten zien snelle groei, terwijl Landbouw, Bouw, Openbaar bestuur, Industrie en Vervoer & opslag nauwelijks groeien of zelfs krimpen.
  • Aanhoudende personeelstekorten beperken de banengroei. Er zijn al twee en een half jaar meer vacatures dan werklozen, wat zorgt voor een unieke, maar krappe arbeidsmarkt.
  • Sectoren zoals Industrie en Groothandel zetten in op automatisering om arbeidsproductiviteit te verhogen. Dit is echter niet overal toepasbaar, vooral niet in dienstverlenende sectoren zoals Horeca en Zorg.
  • Werkgevers moeten naar nieuwe talentbronnen kijken, zoals kandidaten die verder van de arbeidsmarkt afstaan, om de werkdruk te verlagen en personeelstekorten aan te pakken.
  • Het UWV biedt diverse voorzieningen voor werknemers en werkgevers, zoals loondispensatie, taxivergoeding en jobcoaching, om de arbeidsmarkt toegankelijker te maken.
  • Het aantal ontstane vacatures daalde in 2023, maar zal in 2024 en 2025 weer licht toenemen. De meeste nieuwe vacatures worden verwacht in de Detailhandel, Zorg & welzijn en Horeca.
Lees meer

Benieuwd naar meer informatie over arbeidsmarktprognoses of het volledige rapport? Klik op onderstaande links.

 Arbeidsmarktprognose: beperkte banengroei in 2024 en 2025

 UWV Arbeidsmarktprognose 2024-2025

 Prognose arbeidsmarktregio Drechtsteden

 Prognose arbeidsmarktregio Gorinchem

 Prognose arbeidsmarktregio Haaglanden

 Prognose arbeidsmarktregio Holland Rijnland

 Prognose arbeidsmarktregio Midden-Holland

 Prognose arbeidsmarktregio Rijnmond

 Prognose arbeidsmarktregio Zuid-Holland Centraal

POWERED BY

powered by